Treceți la conținutul principal

Cea mai rapidă pizza făcută în casă


          Ştiţi zilele acelea când şeful vă cere să staţi peste program, iar familia vă aşteaptă acasă la cină? În frigider nu aveţi nimic gătit, iar copiii ar mânca ceva cald şi bun. Pentru astfel de zile aglomerate şi grele s-a inventat cea mai rapidă pizza care se poate prepara acasă.


          Reţeta e potrivită şi pentru cei care nu se prea pricep la bucătăreală, pentru că presupune folosirea unor felii de pâine în locul pregătirii aluatului. Ce poate fi mai simplu decât atât? Totodată, pizza rapidă are calitatea că se poate prepara din aproape orice ingrediente aveţi în casă. Şi, nu în ultimul rând, e deosebit de gustoasă!

          Aşadar, aveţi neapărată nevoie de: pâine feliată (de preferat, o pâine mai veche), puţin lapte rece, pastă de roşii sau ketchup. Celelalte ingrediente sunt la libera alegere: şuncă, salam, orice fel de brânză (le puteţi combina, dar ar fi bine să aveţi şi mozzarella sau caşcaval, care se topesc delicios la căldură), slănină, porumb, măsline, ardei, ceapă, somon afumat, ouă etc.


          Primul pas este să înmuiaţi fiecare felie de pâine în lapte. Nu le ţineţi prea mult, căci se vor înmuia prea tare şi se vor rupe. Apoi aşezaţi o coală de hârtie de copt într-o tavă şi aranjaţi feliile de pâine una lângă alta, completând spaţiile libere cu bucăţi de pâine mai mici. Nu este recomandabilă folosirea, în locul hârtiei de copt, a foliei de aluminiu, deoarece are efecte negative asupra sănătăţii. Ungeţi întreaga suprafaţă obţinută din alăturarea feliilor de pâine cu pastă de roşii preparată în casă sau cu ketchup. În cazul în care vreţi să folosiţi ouă, trebuie să le bateţi cu puţină sare, ca pentru omletă, şi să întindeţi amestecul peste pâine. În continuare, aşezaţi ingredientele pe feliile de pâine, având grijă să le împrăştiaţi cât mai uniform. Pe deasupra radeţi caşcaval sau mozzarella.


          Introduceţi tava în cuptorul preîncălzit şi lăsaţi-o aproximativ 15 minute.


          Veţi avea parte de o seară plăcută în familie, iar gătitul nu vă va fi obosit prea tare. Puteţi să-i cooptaţi la prepararea pizzei rapide şi pe copiii dumneavoastră, a căror poftă de mâncare va creşte exponenţial. Gătitul împreună cu copiii este un prilej de a sta de vorbă cu ei, de a vă înveseli şi de a-i educa. Iar astfel de momente sunt adesea creatoare de amintiri de neuitat. Peste ani, atât dumneavoastră, cât şi copiii dumneavoastră vă veţi aminti cu plăcere de aceste clipe petrecute în familie.


          Poftă bună!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vara, la terasă

A venit vara. Terasele sunt pline. Când se lasă seara, se aud clinchete. De halbe, de furculițe lovite de farfurii. Berea și pizza sunt în top. E drept, sunt și câteva dudui care preferă salata. Numai că salata nu merge cu bere. Așa că beau apă plată cu lămâie. Un meniu potrivit pentru doamnele și domnișoarele obsedate de numărul de calorii îngurgitate. Pentru oamenii de gașcă, însă, există un alt meniu. Pizza și bere, cum spuneam. Bine, mai sunt și cei care cer platourile acelea imense cu cărnuri. Mici, bacon, cârnați, chestii. Nu spun, merg și acelea cu bere. Sunt okeiuțe. Dar pizza rămâne prima în topul preferințelor. Pizza place tuturor. De la copii la bătrâni. Femei și bărbați. „Carnivori” și vegetarieni. Toți salivează când aud de pizza. De altfel, nimeni nu spune „mergem la o salată”. Nici măcar „mergem la un cârnat”. Dar toată lumea a spus cel puțin o dată în viață „mergem la pizza”. E atât de firesc! Pizza merge atunci când ieși cu familia. Dar și atunci când ieși cu gașca

Pizza de sărbătoare

Se apropie sărbătorile şi, ca de obicei, mâncarea va fi prea multă. După Crăciun, ne vor rămâne o mulţime de resturi, pe care e păcat să le aruncăm, pentru că am dat o grămadă de bani pe mâncare şi, să nu uităm, pe lumea asta există milioane de oameni care   nu au ce mînca. La un moment dat obişnuiam să mă uit la emisiunile culinare de la TV. Sunt o gurmandă, dar nu şi o gospodină, aşa că de obicei nu aplicam ceea ce vedeam. Dar îmi făcea plăcere să privesc nişte bucătari buni, care lucrau cu plăcere şi care făceau minuni în bucătărie . Aşa am aflat, cu mare surprindere, că printre bucătarii străini există un adevărat cult al folosirii resturilor de mâncare. Sunt o mulţime de reţete bazate pe utilizarea acelor “leftovers”, a resturilor de mâncare rămase în frigider: o bucată de unt, câteva felii de brânză, un capăt de şuncă şi aşa mai departe. Nu e vorba că acei străini nu ar avea bani să-şi cumpere mâncare suficientă, ci de faptul că mâncarea este sfântă şi că ea nu se aruncă.

Pauza de pizza

Când am fost în Franța, cel mai tare m-a impresionat religiozitatea cu care se respectă siesta. Între orele 12 și 14, toată lumea este în pauză de masă. Practic, o țară întreagă este paralizată timp de două ore. În afară de restaurante și magazine, totul este închis: oamenii trebuie să mănânce și să se odihnească. În România, un astfel de obicei lipsește cu desăvârșire. Dar, cum tot oameni suntem și noi, trebuie să mâncăm în intervalul celor opt ore, cât se presupune că stăm la serviciu. Așa că furăm niște timp din program și, mai pe față, mai pe ascuns, ciugulim câte ceva. Că e vorba de un sandvici sau de o masă copioasă, asta depinde de la caz la caz, în funcție de buget, de pofta de mâncare, de tupeu și, nu în ultimul rând, de șefi. Dacă vrei să mănânci bine și să-ți oferi o jumătate de oră de bucurie, este foarte probabil că vei comanda  o pizza. Ea are avantajul că este concomitent un aliment simplu și bogat, cu un buchet de arome care îți dă senzația mâncării bine gătite, și ca