Treceți la conținutul principal

Condimente pentru pizza: 8 idei delicioase

Pizza se naște ca o mâncare  din popor din cauza simplității materiilor prime folosite atât pentru a face aluatul, cat si pentru a combina condimentele care poate satisface si atrage chiar și regii. De-a lungul timpului, această mâncare a fost adesea văzută ca o mâncare aproape improvizată, plasată în fundal în comparație cu alte feluri de mâncare fină de gastronomie națională; acum însă pizza  poartă  haine noi, se potrivește chiar printre preferintele gurmanzilor.

Pizza este perfectă atunci când este îmbogățită de condimente simple, dar este, de asemenea, capabilă să uimească ca un vehicul versatil de excelență gastronomică. Există, totuși, unele toppinguri  care sunt adevărate pietre de temelie, clasice, atemporale sau un mariaj al gusturilor.

Pizza Margherita
Pentru o Pizza Margherita autentică - roșii decojite, ulei de măsline extra virgin, mozzarela din lapte de vacă numită fiordilatte, busuioc: sunt ABC-ul  pentru o margherita de calitate. Regina pizzelor își găsește punctul forte în simplitatea și autenticitatea ingredientelor.

Pizza Rossa cu Mozzarella de Bivolita
Rossa cu mozzarella de bivoliță. Printre variantele de pizza rossa pe baza de rosii, una dintre cele mai de succes este cea cu mozzarella de bivoliță, tocata riguros pe un blat crud, aflat chiar in afara cuptorului, cu o cana de ulei de masline extra virgin combinata cu o mana de frunze de busuioc. Simplu, dar eficient.

Flori de dovleac, hamsii, fiordilatte. Această pizza albă cu flori de dovleac este una dintre cele mai populare combinații: anchois  de calitate și  fiordilatte face ca această pizza să fie clasică în tradiție.

Pizza Flori de Dovleac
Pizza cu cartofi. Cartofii au fost întotdeauna o bună combinație pe lângă o varietate largă de brânzeturi sau preparate reci. Tăiați în felii subțiri și puși la copt sau zdrobite pe aluat înainte de a intra la cuptor, cartofii sunt printre cele mai versatile legume pe care le puteți găsi ca un pansament pentru o pizza. Folosite, de asemenea, singure sau combinate cu o mozzarella bună își revendică cu siguranță un loc printre gusturile alese.

Pizza cu Gorgonzola
Gorgonzola și brânză albastră. Pe o blat alb, cu un voal de mozzarella, brânzeturile albastre cu gorgonzola în prim plan reușesc să cucerească și palatele mușcătură după mușcătură. Combinate cu ceapa sau cu reducție de vin sau otet balsamic, fac din această pizza o experiență senzorială reală.

Pizza Marinara. Ca și margherita acestă pizza necesită foarte puține materii prime excepționale pentru a putea uimi. Întotdeauna, acest tip de pizza este acoperit cu o rosii de calitate, pusă generos la copt cu usturoi tăiat în bucați și o rundă de ulei de măsline extra virgin. Este completată cu o mână de oregano proaspăt și alte uleiuri de măsline extra virgine. O marinara bine făcută este cartea de vizită a unei pizzerii. Varianta cea mai populară este cu anchois.
Pizza Marinara

Pizza Diavola. Acest tip de pizza are variații de gust în diferite regiuni. Caracteristica principală este gustul picant, dat de ardeiul iute cu aromă puternică combinat cu carne. Cele două variante principale sunt de Sardinia (cu adaos de brânză pecorino, cârnați uscați și ardei iute) și calabrezul clasic, care include condimente picante sau salam picant de porc numit nduja, împreună cu măsline, toate gătite strict pe o bază roșie.
Pizza Diavola - Picanta

Pizza cu somon. Pizza cu pește nu este ușor de făcut chiar și pentru riscul de ardere sau uscare a materiilor prime delicate pe aluat; somonul însă se comportă foarte bine în combinație cu pizza, dar trebuie să fie scos din cuptor foarte repede. O bună alternativă este să îl adăugați sub stratul de brânză pentru a proteja  somonul în timpul gătitului. Blatul acestei pizza este alb cu fiordilatte amestecat cu o brânză proaspătă ușor acidă: un exemplu bun este dat de iaurt, care poate fi folosit în doze mici împreună cu o mozzarella simplă.
Pizza cu somon

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Centrul Vechi, sărățele și Crăciun în avans

Zilele trecute am fost la București, cu treburi. M-am cazat acasă la două prietene, undeva în Centrul Vechi. Sâmbătă, în jurul prânzului, am vizitat târgul de carte, apoi, pe un frig de crăpau oasele, ne-am întors acasă. Am intrat doar la un Mega și am cumpărat două sticle de vin rose. Urma să avem musafiri în seara aceea.

Odată ajunse acasă, am luat prânzul, iar apoi eu m-am culcat puțin. Mă chinuia o răceală și aveam o permanentă stare de somnolență.

Am dormit mai mult decât îmi planificasem. Când m-am trezit, m-am dus în bucătărie. Mirosea bestial a aluat copt. Fetele erau ocupate: făceau sărățele și clătite. Maria decupa din aluat inimioare, ursuleți, omuleți și steluțe, le dădea cu sare și apoi presăra chimen. Kira pregătea aluatul pentru clătite, în timp ce cânta „Chestnuts roasting on an open  fire”. O frumoasă colindă americană.

M-am oferit să le ajut, dar m-au refuzat categoric. M-au trimis la masă și mi-au spus să deschid sticla de vin. Vinul era ușor, demisec și mergea bine cu…

De Crăciun mâncăm pizza

O parte importantă a tradițiilor de Crăciun sunt cele culinare. Mesele se umplu cu sarmale, friptură de porc, șnițele, salată boeuf și cozonaci.
Însă în fiecare familie există tradiții proprii, și se lasă și puțin loc pentru mici experimente. Mai ales în familiile unde sunt copii, e important să se gătească și feluri care să le placă acestora, altfel există riscul ca ei să se îndoape cu cozonac și să nu mai mănânce mâncare „adevărată”.

Eu vă propun ca de Crăciun să încercați... pizza. Pizza de sărbătoare, cu cârnați (dacă vă plac) sau cu alte ingrediente pe care le încercați mai rar, cum ar fi somonul sau ananasul. Copiilor cu siguranță le va plăcea o pizza cu cât mai puține ingrediente. Puteți pregăti mini-pizza, decupând blaturile la mărimea unei palme (puteți face asta folosind un pahar), pe care apoi să le așezați pe un platou și pe care să le serviți ca aperitiv.

Pentru a le da o satisfacție celor mici, va trebui să vă puneți imaginația la lucru. Din aluatul pentru blat veți putea…

Arome, mirosuri, parfumuri

V-ați gândit vreodată la importanța mirosurilor pentru noi, oamenii?
Desigur, noi nu suntem animale, nu avem simțul mirosului atât de fin precum câinii, spre exemplu, mirosurile nu sunt esențiale pentru viața noastră, și totuși...

Mă gândesc că, atunci când suntem printre mulți oameni, mereu ne facem o primă impresie în funcție de mirosul lor. Dacă miros a murdărie sau a transpirație, îi disprețuim. Îi catalogăm ca boschetari sau măcar ca nespălați ori neglijenți. Dacă miros a parfum, dar miros prea tare, spunem că sunt țoape. Dacă parfumul pare ieftin, iar este o bulină neagră pentru cel care îl poartă.

Când intrăm într-o casă străină, primul lucru pe care îl simțim este mirosul. Ne place dacă e aerisit sau dacă miroase vag a flori. Nu ne place dacă aerul este îmbâcsit sau dacă miroase a igrasie.

Dar dacă în casa străină în care am intrat miroase a mâncare? Un miros puternic de pizza ne va aminti că ne este foame. Un miros de ciocolată sau vanilie ne va da speranțe că gazda urmează să n…