Pizza nu este un preparat specific
românesc, dar în ultimii ani a devenit foarte îndrăgit de români. Este un fel
de mâncare săţios, gustos şi care se prepară rapid. Probabil italienii nu ar fi
încântaţi de această idee, însă, între patru ochi, vă spun că pizza poate fi
adaptată oricăror gusturi. Există pizza cu ananas, pizza cu cartofi pai, chiar
şi pizza cu topping dulce. De ce nu ar exista şi o pizza românească?
Indiferent de ingredientele pe
care le alegeţi, o pizza poate fi ratată din cauza unul blat nereuşit. E
adevărat că fiecare pizzer îşi adaptează propria reţetă de blat, dar iată o
variantă posibilă.
Într-un bol mare turnaţi 300
mililitri de apă rece, în care dizolvaţi un plic de drojdie uscată. Puteţi
folosi şi drojdie proaspătă (1 cubuleţ). Adăugaţi 50 ml apă călduţă, o jumătate
de linguriţă de sare, o linguriţă de zahăr şi puţin ulei de măsline de
calitate. Omogenizaţi amestecul şi adăugaţi 600 grame de făină albă cernută, în
ploaie. Aluatul se frământă până când devine elastic şi se dezlipeşte de
pereţii bolului. Acoperiţi-l cu un prosop curat şi lăsaţi-l la căldură timp de
o oră, să dospească. Apoi pudraţi blatul din lemn cu făină şi mai frământaţi puţin
aluatul. Întindeţi-l cu sucitorul şi aşezaţi-l pe o foaie de copt. Daţi drumul
la cuptor şi încălziţi bine tava în care urmează să puneţi blatul. Aşezaţi
blatul, cu tot cu foaia de copt, pe tavă şi ungeţi-l cu pastă de roşii
preparată în casă. Puteţi adăuga felii de cârnaţi, felii de slănină sau bacon, telemea,
ceapă roşie. Deasupra radeţi caş proaspăt. Ţineţi preparatul la cuptor, la foc
puternic, nu mai mult de 10 minute.
Această variantă de pizza are
avantajul că poate fi preparată cu ingrediente pe care le avem în gospodărie.
În plus, gustul mozzarellei nu este cu nimic mai presus de cel al caşului
românesc, iar la căldură se comportă la fel. Dacă vă plac gusturile româneşti,
acest fel de pizza s-ar putea să fie pe gustul dumneavoastră. Dacă, însă, nu vă
plac experimentele şi preferaţi o pizza clasică, renunţaţi la caş şi la cârnaţi
şi optaţi pentru mozzarella şi busuioc. Veţi avea o pizza italiană autentică. E
strict decizia dumneavoastră. În lumea bucătarilor există o grămadă de reguli
dar, la urma urmei, orice regulă e făcută pentru a fi încălcată. Iar gusturile
şi aromele specifice anumitor zone s-au amestecat de-a lungul timpului şi
continuă să se amestece, cu atât mai mult cu cât în ziua de azi şi oamenii, şi
informaţiile circulă nestingherite prin lume.
Comentarii
Trimiteți un comentariu