Treceți la conținutul principal

Ce înseamnă, pentru tine, “cea mai bună pizza”?

Poate că e cea cu multă brânză, care să se întindă delicios atunci când desprinzi felia de pe farfurie, sau cea cu extra ciuperci şi şuncă tăiată în felii aproape transparente.

Poate că e cea cu blat subţire şi crocant, care de abia susţine greutatea ingredientelor de deasupra, sau cea cu blat pufos, în care te afunzi atunci când muşti.

Poate că e cea cu peperoni, după care îţi ia foc gura, într-o explozie de arome, sau cea cu sos dulce, ca în copilărie.

Sau poate că cea mai bună pizza nu e cea cu cele mai potrivite ingrediente. Poate că gustul nu depinde numai de grosimea blatului sau de ketchup-ul pe care îl foloseşti, ci de locul unde te bucuri de mâncare. Poate preferi să mănânci pizza într-un restaurant fără fiţe, cu preţuri rezonabile şi unde încap la masă toţi prietenii tăi. Sau acasă, în pat, alături de iubita ta, în timp ce vă uitaţi la un film de dragoste şi ea te ţine de mână.

Poate îţi place momentul acela când te hotărăşti să nu guşti doar o felie, ci să mănânci după pofta inimii. Momentul în care spui “mai dă-o-ncolo de dietă” şi te gândeşti că o masă bună n-a omorât pe nimeni. Clipa în care renunţi să mai numeri caloriile şi te abandonezi senzaţiilor de mult uitate.

Nu, cu siguranţă, o pizza bună nu are de-a face doar cu gustul acestui preparat. Sunt multe ingrediente care fac o pizza să fie bună. Sunt amintirile pe care le ai de la primele întâlniri cu iubita ta, când v-aţi sărutat pe terasa unei pizzerii, şi ea avea o urmă de ketcup în colţul buzelor. Sunt primele încercări de a o scoate pe soţia ta din casă după ce a născut, când v-aţi dus la pizzerie cu cel mic, iar el a dormit în cărucior mai bine de o oră, într-o nesperată linişte. Sunt întâlnirile cu gaşca, când prietenul tău şi-a sărbătorit ziua de naştere şi vouă v-a fost jenă că ceilalţi clienţi ar fi putut vedea cadourile pe care i le-aţi adus. Cadouri cu subînţeles. Sunt vizitele la mama, într-un week-end, când ea s-a străduit să îţi prepare ceva bun şi a copt în soba cu lemne o pizza cu cârnaţi de casă.

O pizza bună e ca o cutie magică, din care pot ieşi, atunci când nu te aştepţi, cele mai frumoase momente ale vieţii. O pizza bună e ceva foarte familiar, şi totuşi atât de surprinzător.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Feerie de iarnă cu miros de pizza

Afară ninge cu fulgi mari. Dar ce spun, parcă sunt bulgări care cad cu viteză în capetele oamenilor. În  fața ferestrei, în intersecție, s-a blocat o mașină. O alta vrea să o depășească și se împotmolește și ea. Nu se mai deosebește drumul de trotuar. Prăpădul alb e la apogeu.  Înăuntru, în casă, încă am bradul împodobit. Luminițele strălucesc în culori și parcă văd felii de pizza agățate de crengi. Închid ochii și îi deschid iar. Feliile triunghiulare sunt tot acolo, văd chiar și sosul cum se scurge pe parchet. E clar, mi-e foame. Centrala merge de câteva ore, dar tot mi-e frig. Mi-am pus o bască în cap, să mă încălzesc, dar fără rezultat. Ultima soluție e să pornesc cuptorul. De abia aștept momentul când bucătăria se va umple iar de arome. Recunosc, e și un mod de a-mi teroriza vecinii, care, podidiți de mirosurile din bucătăria mea, mă întreabă uneori ce am mai gătit. Și îmi mărturisesc că salivează abundent atunci când pe mine mă apucă cheful de bucătăreală. Pentru mine, gătitul

Ketchup-ul, sosul favorit al lui Jane Austen

“Îl avem cu toţii pe masă. O pastă roşie, mai degrabă lichidă, închisă într-un recipient din plastic. Nu ne-am putea închipui că, iniţial, ketchup-ul nu a avut nicio legătură cu pătlăgelele roşii, principalul ingredient, şi nici cu Italia, patria pastelor... Ketchup-ul, susţin istoricii, vine de la cuvântul chinezesc „koe-chiap” sau „ke-tsiap”, care se traduce prin saramură de peşte sau peşte fermentat. La origine, sosul semăna mai mult cu cel de soia pe care îl cunoaştem astăzi sau cu sosul Worcestershire, bazat pe saramura de peşte, ierburi şi condimente…” Continuarea articolului, aici: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/ketchup-ul-sosul-favorit-al-lui-jane-austen