Treceți la conținutul principal

Mini-pizza, pentru o petrecere reuşită de Revelion

Dacă vei fi gazdă de Revelion, e clar că nu ţi-ai asumat o misiune uşoară. Îţi doreşti petrecerea perfectă, dar orice detaliu poate da totul peste cap. Aşa că, dacă până acum te-ai asigurat doar că ai o rochie deosebită şi destule provizii pentru a hrăni o trupă de prieteni înfometaţi (şi, mai ales, însetaţi), e cazul să începi să te gândeşti şi la celelalte aspecte ale problemei.

În primul rând, trebuie să te asiguri că ai destule scaune pentru ca toată lumea să se poată aşeza la masă. Apoi, că ai suficiente farfurii, boluri, tacâmuri şi pahare. E clar că nu se va dansa tot timpul, aşa că dacă ai în casă doar o canapea mică şi două fotolii, e cazul să faci rost de nişte tabureţi comozi. Ţine minte că oaspeţii, în astfel de ocazii, au obiceiul să îşi bage nasul peste tot, aşa că nu lăsa niciun colţ al casei în dezordine, sperând că musafirii nu vor observa. 

Băutura trebuie să fie suficientă şi pentru toate gusturile: tărie pentru bărbaţi, lichioruri pentru femei, vin şi bere pentru toată lumea. Şi, desigur, nu uita şampania sau vinul spumos pentru miezul nopţii. În niciun caz nu trebuie să serveşti licoarea în pahare din plastic, ci neapărat în pahare de sticlă, chiar dacă sunt din cele mai ieftine.

În ceea ce priveşte mâncarea, nu e necesar să faci multe feluri. E suficient să ai un fel principal şi un desert, cu condiţia să ai aperitive variate şi suficiente. Aperitivele sunt foarte apreciate în astfel de ocazii. Lumea le poate ciuguli chiar dacă nu stă neapărat la masă, ci între două dansuri, povestind cu prietenii sau alături de un pahar de băutură.

În ceea ce priveşte aperitivele, e cazul să-ţi laşi imaginaţia să zburde. Sau, dacă nu ai imaginaţie, să cauţi reţete cât mai variate. O idee foarte bună pentru astfel de ocazii o reprezintă mini-pizza. Făcute pe bază de aluat obişnuit de pizza, dar tăiat în bucăţi mici (aluatul se taie când e crud, eventual cu ajutorul unui pahar, pentru a obţine forme rotunde), aceste mini-pizza pot avea un număr mare de variante, în funcţie de ingredientele aşezate deasupra. Astfel, fiecare oaspete va găsi cel puţin un fel preferat. Faptul că ele sunt tăiate în bucăţi mici le face mai uşor de mâncat, eliminându-se riscul ca oaspeţii să îşi păteze hainele de sărbătoare cu grăsime. Puteţi face mini-pizza cu mai multe feluri de brânză, cu şuncă, cu ciuperci, cu porumb, cu bacon etc. Înainte de a le servi, le puteţi stropi cu câteva picături de ketchup. Dacă ştiţi că unii dintre invitaţi sunt vegetarieni, e neapărat necesar să ţineţi cont de asta şi să preparaţi câteva variante fără carne. Scopul dumneavoastră este ca fiecare oaspete să se simtă bine, iar petrecerea să fie una reuşită.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sâmbătă cu pizza

Sâmbătă am avut o nesperată zi liberă, aşa că mi-am spus să îmi fac de cap. M-am trezit târziu, deşi aveam de scris, şi pe la 12 am ieşit prin cartier, deşi îmi spusesem că nu voi ieşi din casă în ziua aceea.
Mi-am cumpărat nişte beri de la magazinul din colţ, apoi am mers la pizzeria despre care unele voci spun că ar fi cea mai bună din oraş. Acolo servea o singură domnişoară şi se vedea că de abia face faţă comenzilor. I-am spus că vreau o pizza pentru acasă.
Am consultat meniul şi iniţial am vrut să mă opresc la Pizza Primavera. Într-adevăr, era o vreme de primăvară, deşi era octombrie, cu soare şi păsări cântând, chiar dacă la magazinul din colţ au apărut primele mandarine, care convieţuiau paşnic cu nişte castane de import. Până la urmă, însă, am optat pentru Pizza Capriciosa, pentru că şi eu, în ultima vreme, m-am dovedit a fi capricioasă.
Domnişoara nu m-a întrebat dacă vreau ketchup, iar eu am uitat să precizez, fapt pe care aveam să îl regret mai târziu. Mi s-a spus că pizza …

De Crăciun mâncăm pizza

O parte importantă a tradițiilor de Crăciun sunt cele culinare. Mesele se umplu cu sarmale, friptură de porc, șnițele, salată boeuf și cozonaci.
Însă în fiecare familie există tradiții proprii, și se lasă și puțin loc pentru mici experimente. Mai ales în familiile unde sunt copii, e important să se gătească și feluri care să le placă acestora, altfel există riscul ca ei să se îndoape cu cozonac și să nu mai mănânce mâncare „adevărată”.

Eu vă propun ca de Crăciun să încercați... pizza. Pizza de sărbătoare, cu cârnați (dacă vă plac) sau cu alte ingrediente pe care le încercați mai rar, cum ar fi somonul sau ananasul. Copiilor cu siguranță le va plăcea o pizza cu cât mai puține ingrediente. Puteți pregăti mini-pizza, decupând blaturile la mărimea unei palme (puteți face asta folosind un pahar), pe care apoi să le așezați pe un platou și pe care să le serviți ca aperitiv.

Pentru a le da o satisfacție celor mici, va trebui să vă puneți imaginația la lucru. Din aluatul pentru blat veți putea…

Centrul Vechi, sărățele și Crăciun în avans

Zilele trecute am fost la București, cu treburi. M-am cazat acasă la două prietene, undeva în Centrul Vechi. Sâmbătă, în jurul prânzului, am vizitat târgul de carte, apoi, pe un frig de crăpau oasele, ne-am întors acasă. Am intrat doar la un Mega și am cumpărat două sticle de vin rose. Urma să avem musafiri în seara aceea.

Odată ajunse acasă, am luat prânzul, iar apoi eu m-am culcat puțin. Mă chinuia o răceală și aveam o permanentă stare de somnolență.

Am dormit mai mult decât îmi planificasem. Când m-am trezit, m-am dus în bucătărie. Mirosea bestial a aluat copt. Fetele erau ocupate: făceau sărățele și clătite. Maria decupa din aluat inimioare, ursuleți, omuleți și steluțe, le dădea cu sare și apoi presăra chimen. Kira pregătea aluatul pentru clătite, în timp ce cânta „Chestnuts roasting on an open  fire”. O frumoasă colindă americană.

M-am oferit să le ajut, dar m-au refuzat categoric. M-au trimis la masă și mi-au spus să deschid sticla de vin. Vinul era ușor, demisec și mergea bine cu…