Treceți la conținutul principal

Mini-pizza, pentru o petrecere reuşită de Revelion

Dacă vei fi gazdă de Revelion, e clar că nu ţi-ai asumat o misiune uşoară. Îţi doreşti petrecerea perfectă, dar orice detaliu poate da totul peste cap. Aşa că, dacă până acum te-ai asigurat doar că ai o rochie deosebită şi destule provizii pentru a hrăni o trupă de prieteni înfometaţi (şi, mai ales, însetaţi), e cazul să începi să te gândeşti şi la celelalte aspecte ale problemei.

În primul rând, trebuie să te asiguri că ai destule scaune pentru ca toată lumea să se poată aşeza la masă. Apoi, că ai suficiente farfurii, boluri, tacâmuri şi pahare. E clar că nu se va dansa tot timpul, aşa că dacă ai în casă doar o canapea mică şi două fotolii, e cazul să faci rost de nişte tabureţi comozi. Ţine minte că oaspeţii, în astfel de ocazii, au obiceiul să îşi bage nasul peste tot, aşa că nu lăsa niciun colţ al casei în dezordine, sperând că musafirii nu vor observa. 

Băutura trebuie să fie suficientă şi pentru toate gusturile: tărie pentru bărbaţi, lichioruri pentru femei, vin şi bere pentru toată lumea. Şi, desigur, nu uita şampania sau vinul spumos pentru miezul nopţii. În niciun caz nu trebuie să serveşti licoarea în pahare din plastic, ci neapărat în pahare de sticlă, chiar dacă sunt din cele mai ieftine.

În ceea ce priveşte mâncarea, nu e necesar să faci multe feluri. E suficient să ai un fel principal şi un desert, cu condiţia să ai aperitive variate şi suficiente. Aperitivele sunt foarte apreciate în astfel de ocazii. Lumea le poate ciuguli chiar dacă nu stă neapărat la masă, ci între două dansuri, povestind cu prietenii sau alături de un pahar de băutură.

În ceea ce priveşte aperitivele, e cazul să-ţi laşi imaginaţia să zburde. Sau, dacă nu ai imaginaţie, să cauţi reţete cât mai variate. O idee foarte bună pentru astfel de ocazii o reprezintă mini-pizza. Făcute pe bază de aluat obişnuit de pizza, dar tăiat în bucăţi mici (aluatul se taie când e crud, eventual cu ajutorul unui pahar, pentru a obţine forme rotunde), aceste mini-pizza pot avea un număr mare de variante, în funcţie de ingredientele aşezate deasupra. Astfel, fiecare oaspete va găsi cel puţin un fel preferat. Faptul că ele sunt tăiate în bucăţi mici le face mai uşor de mâncat, eliminându-se riscul ca oaspeţii să îşi păteze hainele de sărbătoare cu grăsime. Puteţi face mini-pizza cu mai multe feluri de brânză, cu şuncă, cu ciuperci, cu porumb, cu bacon etc. Înainte de a le servi, le puteţi stropi cu câteva picături de ketchup. Dacă ştiţi că unii dintre invitaţi sunt vegetarieni, e neapărat necesar să ţineţi cont de asta şi să preparaţi câteva variante fără carne. Scopul dumneavoastră este ca fiecare oaspete să se simtă bine, iar petrecerea să fie una reuşită.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pauza de pizza

Când am fost în Franța, cel mai tare m-a impresionat religiozitatea cu care se respectă siesta. Între orele 12 și 14, toată lumea este în pauză de masă. Practic, o țară întreagă este paralizată timp de două ore. În afară de restaurante și magazine, totul este închis: oamenii trebuie să mănânce și să se odihnească. În România, un astfel de obicei lipsește cu desăvârșire. Dar, cum tot oameni suntem și noi, trebuie să mâncăm în intervalul celor opt ore, cât se presupune că stăm la serviciu. Așa că furăm niște timp din program și, mai pe față, mai pe ascuns, ciugulim câte ceva. Că e vorba de un sandvici sau de o masă copioasă, asta depinde de la caz la caz, în funcție de buget, de pofta de mâncare, de tupeu și, nu în ultimul rând, de șefi. Dacă vrei să mănânci bine și să-ți oferi o jumătate de oră de bucurie, este foarte probabil că vei comanda  o pizza. Ea are avantajul că este concomitent un aliment simplu și bogat, cu un buchet de arome care îți dă senzația mâncării bine gătite, și ca

Pizza de sărbătoare

Se apropie sărbătorile şi, ca de obicei, mâncarea va fi prea multă. După Crăciun, ne vor rămâne o mulţime de resturi, pe care e păcat să le aruncăm, pentru că am dat o grămadă de bani pe mâncare şi, să nu uităm, pe lumea asta există milioane de oameni care   nu au ce mînca. La un moment dat obişnuiam să mă uit la emisiunile culinare de la TV. Sunt o gurmandă, dar nu şi o gospodină, aşa că de obicei nu aplicam ceea ce vedeam. Dar îmi făcea plăcere să privesc nişte bucătari buni, care lucrau cu plăcere şi care făceau minuni în bucătărie . Aşa am aflat, cu mare surprindere, că printre bucătarii străini există un adevărat cult al folosirii resturilor de mâncare. Sunt o mulţime de reţete bazate pe utilizarea acelor “leftovers”, a resturilor de mâncare rămase în frigider: o bucată de unt, câteva felii de brânză, un capăt de şuncă şi aşa mai departe. Nu e vorba că acei străini nu ar avea bani să-şi cumpere mâncare suficientă, ci de faptul că mâncarea este sfântă şi că ea nu se aruncă.

Vara, la terasă

A venit vara. Terasele sunt pline. Când se lasă seara, se aud clinchete. De halbe, de furculițe lovite de farfurii. Berea și pizza sunt în top. E drept, sunt și câteva dudui care preferă salata. Numai că salata nu merge cu bere. Așa că beau apă plată cu lămâie. Un meniu potrivit pentru doamnele și domnișoarele obsedate de numărul de calorii îngurgitate. Pentru oamenii de gașcă, însă, există un alt meniu. Pizza și bere, cum spuneam. Bine, mai sunt și cei care cer platourile acelea imense cu cărnuri. Mici, bacon, cârnați, chestii. Nu spun, merg și acelea cu bere. Sunt okeiuțe. Dar pizza rămâne prima în topul preferințelor. Pizza place tuturor. De la copii la bătrâni. Femei și bărbați. „Carnivori” și vegetarieni. Toți salivează când aud de pizza. De altfel, nimeni nu spune „mergem la o salată”. Nici măcar „mergem la un cârnat”. Dar toată lumea a spus cel puțin o dată în viață „mergem la pizza”. E atât de firesc! Pizza merge atunci când ieși cu familia. Dar și atunci când ieși cu gașca