Treceți la conținutul principal

Am vrut să ţin o dietă sănătoasă şi nu am ajuns la nicio concluzie

Oricât ţi-ai dori să duci o viaţă sănătoasă, urmând fiecare sfat dat de specialişti cu privire la o dietă echilibrată, acest lucru pare uneori imposibil. În presă găseşti zilnic câte un sfat despre ce e bine şi ce nu e bine să mănânci. Problema e că ceea ce nutriţioniştii spun azi că e o mâncare sănătoasă, s-ar putea ca mâine să nu mai recomande. Pe de altă parte, lumea, în general, şi România, în special, s-au umplut în ultimii ani de nutriţionişti, şi fiecare are propria părere cu privire la o dietă sănătoasă.
Până nu demult ni se spunea să nu cumva să mâncăm carne de porc, pentru că e grasă şi nesănătoasă. De curând am citit o părere contrară, precum şi faptul că e mult mai bine să mănânci carne de porc, decât carne de vită. Desigur, cel mai bine e să mănânci carne de pasăre, însă ştim cu toţii că puii sunt îndopaţi cu antibiotice. Rămâne peştele, foarte sănătos atâta timp cât nu trăieşte în ape poluate. Eventual, dacă e crescut în cadă.

Până de curând ni se recomanda să bem lapte degresat, pentru că, nu-i aşa, prezintă mai puţine riscuri pentru organism. Colesterolul este un Bau-bau de care, după o anumită vârstă, fugim cu toţii. De puţină vreme a apărut în eter informaţia cum că laptele ar trebui băut nedegresat, pentru că astfel este mult mai sănătos.

Legumele şi fructele sunt recomandate de toată lumea. Sunt sănătate curată, ni se spune. “Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic fructe şi legume”. Dar nu şi citrice, care sunt tratate cu substanţe chimice periculoase. Nici roşii, care sunt colorate artificial. Nici pepeni, care sunt umpluţi cu apă în mod artificial. Şi aşa mai departe.

Ca să fii sănătos, trebuie să bei zilnic cel puţin doi litri de apă. Cu asta, toată lumea era de acord până deunăzi. Există chiar şi o campanie de informare publică în această direcţie. Dar ce credeţi că am citit în urmă cu câteva săptămâni? Da, aţi ghicit: apa prea multă strică. Mai exact, duce la boli de rinichi. Să vezi şi să nu crezi.

Aşa că nu prea mai ştii ce să mănânci. Deocamdată, toţi nutriţioniştii sunt de acord că zahărul şi făina albă nu sunt alimente de dorit. Nici margarina. Măcar ştim că pe acestea trebuie să le evităm. În rest, doar legume şi fructe din grădina proprie, dacă avem norocul să trăim undeva departe de poluare. Şi cu un pahar de vin roşu, dar numai după ce nutriţioniştii se vor pune de acord că el e benefic şi nu provoacă cancer.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Arome, mirosuri, parfumuri

V-ați gândit vreodată la importanța mirosurilor pentru noi, oamenii?
Desigur, noi nu suntem animale, nu avem simțul mirosului atât de fin precum câinii, spre exemplu, mirosurile nu sunt esențiale pentru viața noastră, și totuși...

Mă gândesc că, atunci când suntem printre mulți oameni, mereu ne facem o primă impresie în funcție de mirosul lor. Dacă miros a murdărie sau a transpirație, îi disprețuim. Îi catalogăm ca boschetari sau măcar ca nespălați ori neglijenți. Dacă miros a parfum, dar miros prea tare, spunem că sunt țoape. Dacă parfumul pare ieftin, iar este o bulină neagră pentru cel care îl poartă.

Când intrăm într-o casă străină, primul lucru pe care îl simțim este mirosul. Ne place dacă e aerisit sau dacă miroase vag a flori. Nu ne place dacă aerul este îmbâcsit sau dacă miroase a igrasie.

Dar dacă în casa străină în care am intrat miroase a mâncare? Un miros puternic de pizza ne va aminti că ne este foame. Un miros de ciocolată sau vanilie ne va da speranțe că gazda urmează să n…

Primăvară și pizza

Pentru un gurmand, orice masă e o sărbătoare. Ea trebuie savurată în tihnă, concentrat, fără a fi disturbat de ceva sau de cineva, și încheiată cu un desert și o băutură bună. Pentru că o mâncare bine gătită îl face pe gurmand fericit. Ba mai mult, o mâncare bună poate deveni o amintire prețioasă.
Ce legătură este, însă, între mâncare și primăvară? Păi primăvara este iarăși un motiv să fim fericiți. De cum apar primii ghiocei, cenușiul iernii începe să se șteargă, doamnele și domnișoarele își calcă rochițele colorate, iar Facebook-ul se umple de fotografii cu flori.

Pentru cei care își doresc să fie cu adevărat fericiți, ar trebui să existe un fel de mâncare care să combine gustul delicios și prospețimea primăverii.

Desigur, știți deja că m-am gândit la pizza. O pizza mai deosebită, decupată în formă de floare. Există forme speciale de decupat aluatul, disponibile în magazine și pe site-urile specializate. Sau puteți desena chiar voi pe o coală, pe care să o decupați după contur și ap…

Centrul Vechi, sărățele și Crăciun în avans

Zilele trecute am fost la București, cu treburi. M-am cazat acasă la două prietene, undeva în Centrul Vechi. Sâmbătă, în jurul prânzului, am vizitat târgul de carte, apoi, pe un frig de crăpau oasele, ne-am întors acasă. Am intrat doar la un Mega și am cumpărat două sticle de vin rose. Urma să avem musafiri în seara aceea.

Odată ajunse acasă, am luat prânzul, iar apoi eu m-am culcat puțin. Mă chinuia o răceală și aveam o permanentă stare de somnolență.

Am dormit mai mult decât îmi planificasem. Când m-am trezit, m-am dus în bucătărie. Mirosea bestial a aluat copt. Fetele erau ocupate: făceau sărățele și clătite. Maria decupa din aluat inimioare, ursuleți, omuleți și steluțe, le dădea cu sare și apoi presăra chimen. Kira pregătea aluatul pentru clătite, în timp ce cânta „Chestnuts roasting on an open  fire”. O frumoasă colindă americană.

M-am oferit să le ajut, dar m-au refuzat categoric. M-au trimis la masă și mi-au spus să deschid sticla de vin. Vinul era ușor, demisec și mergea bine cu…