Treceți la conținutul principal

Am vrut să ţin o dietă sănătoasă şi nu am ajuns la nicio concluzie

Oricât ţi-ai dori să duci o viaţă sănătoasă, urmând fiecare sfat dat de specialişti cu privire la o dietă echilibrată, acest lucru pare uneori imposibil. În presă găseşti zilnic câte un sfat despre ce e bine şi ce nu e bine să mănânci. Problema e că ceea ce nutriţioniştii spun azi că e o mâncare sănătoasă, s-ar putea ca mâine să nu mai recomande. Pe de altă parte, lumea, în general, şi România, în special, s-au umplut în ultimii ani de nutriţionişti, şi fiecare are propria părere cu privire la o dietă sănătoasă.
Până nu demult ni se spunea să nu cumva să mâncăm carne de porc, pentru că e grasă şi nesănătoasă. De curând am citit o părere contrară, precum şi faptul că e mult mai bine să mănânci carne de porc, decât carne de vită. Desigur, cel mai bine e să mănânci carne de pasăre, însă ştim cu toţii că puii sunt îndopaţi cu antibiotice. Rămâne peştele, foarte sănătos atâta timp cât nu trăieşte în ape poluate. Eventual, dacă e crescut în cadă.

Până de curând ni se recomanda să bem lapte degresat, pentru că, nu-i aşa, prezintă mai puţine riscuri pentru organism. Colesterolul este un Bau-bau de care, după o anumită vârstă, fugim cu toţii. De puţină vreme a apărut în eter informaţia cum că laptele ar trebui băut nedegresat, pentru că astfel este mult mai sănătos.

Legumele şi fructele sunt recomandate de toată lumea. Sunt sănătate curată, ni se spune. “Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic fructe şi legume”. Dar nu şi citrice, care sunt tratate cu substanţe chimice periculoase. Nici roşii, care sunt colorate artificial. Nici pepeni, care sunt umpluţi cu apă în mod artificial. Şi aşa mai departe.

Ca să fii sănătos, trebuie să bei zilnic cel puţin doi litri de apă. Cu asta, toată lumea era de acord până deunăzi. Există chiar şi o campanie de informare publică în această direcţie. Dar ce credeţi că am citit în urmă cu câteva săptămâni? Da, aţi ghicit: apa prea multă strică. Mai exact, duce la boli de rinichi. Să vezi şi să nu crezi.

Aşa că nu prea mai ştii ce să mănânci. Deocamdată, toţi nutriţioniştii sunt de acord că zahărul şi făina albă nu sunt alimente de dorit. Nici margarina. Măcar ştim că pe acestea trebuie să le evităm. În rest, doar legume şi fructe din grădina proprie, dacă avem norocul să trăim undeva departe de poluare. Şi cu un pahar de vin roşu, dar numai după ce nutriţioniştii se vor pune de acord că el e benefic şi nu provoacă cancer.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pizzaiolo în patrimoniul UNESCO - pizza care a cucerit lumea

Arta cu care napoletanii prepară pizza – denumită pizzaiolo – a fost declarată parte din patrimoniul imaterial al umanității, a decis UNESCO.

Astfel, priceperea napoletană e recunoscută acum, alături de alte comori precum decorațiile murale saudite, realizate de femei.

Înscrierea este una simbolică, dar sprijină eforturile locuitorilor din Napoli care au inventat vestitutul preparat.

Comitetul UNESCO s-a reunit pe o insulă sud-coreeană pentru a examina mai bine de 30 de solicitări de înscriere pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural al umanităţii.

Pizzaiolo – sau priceperea napoletanilor în a prepara pizza – a fost susținută pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO de 2 milioane de persoane, care au semnat o petiție online în acest sens.

Dincolo de abilitatea mișcărilor, pizza napoletană e făcută din cântece, zâmbete și spectacol, artă care datează din secolul al 16-lea.

Ministrul italian al agriculturii – Maurizio Martina – a salutat decizia UNESCO: „Un nou pas pentru protej…

Ce înseamnă, pentru tine, “cea mai bună pizza”?

Poate că e cea cu multă brânză, care să se întindă delicios atunci când desprinzi felia de pe farfurie, sau cea cu extra ciuperci şi şuncă tăiată în felii aproape transparente.

Poate că e cea cu blat subţire şi crocant, care de abia susţine greutatea ingredientelor de deasupra, sau cea cu blat pufos, în care te afunzi atunci când muşti.
Poate că e cea cu peperoni, după care îţi ia foc gura, într-o explozie de arome, sau cea cu sos dulce, ca în copilărie.
Sau poate că cea mai bună pizza nu e cea cu cele mai potrivite ingrediente. Poate că gustul nu depinde numai de grosimea blatului sau de ketchup-ul pe care îl foloseşti, ci de locul unde te bucuri de mâncare. Poate preferi să mănânci pizza într-un restaurant fără fiţe, cu preţuri rezonabile şi unde încap la masă toţi prietenii tăi. Sau acasă, în pat, alături de iubita ta, în timp ce vă uitaţi la un film de dragoste şi ea te ţine de mână.
Poate îţi place momentul acela când te hotărăşti să nu guşti doar o felie, ci să mănânci după pofta i…

Condimente pentru pizza: 8 idei delicioase

Pizza se naște ca o mâncare  din popor din cauza simplității materiilor prime folosite atât pentru a face aluatul, cat si pentru a combina condimentele care poate satisface si atrage chiar și regii. De-a lungul timpului, această mâncare a fost adesea văzută ca o mâncare aproape improvizată, plasată în fundal în comparație cu alte feluri de mâncare fină de gastronomie națională; acum însă pizza  poartă  haine noi, se potrivește chiar printre preferintele gurmanzilor.

Pizza este perfectă atunci când este îmbogățită de condimente simple, dar este, de asemenea, capabilă să uimească ca un vehicul versatil de excelență gastronomică. Există, totuși, unele toppinguri  care sunt adevărate pietre de temelie, clasice, atemporale sau un mariaj al gusturilor.

Pentru o Pizza Margherita autentică - roșii decojite, ulei de măsline extra virgin, mozzarela din lapte de vacă numită fiordilatte, busuioc: sunt ABC-ul  pentru o margherita de calitate. Regina pizzelor își găsește punctul forte în simplita…