Treceți la conținutul principal

Sfaturi pentru femeia ocupată: mai bine o pizza cinstită decât semipreparate

Au trecut vremurile în care o femeie era judecată după priceperea ei la treburile casei, după ascultarea pe care i-o dădea soţului şi după numărul de copii pe care îi năştea şi creştea. După o luptă susţinută de emancipare a femeii, după ce fetele au început să beneficieze de aceeaşi educaţie precum băieţii, după ce femeile au primit joburi decente şi drept de vot, lucrurile arată mai bine azi. Nu perfect, pentru că încă există discriminări în ceea ce priveşte salarizarea, încă există scandaluri de hărţuire sexuală, încă există, în România, cazuri oribile de femei ucise de soţii lor din gelozie. Există, desigur, o mulţime de situaţii disperate în comunităţile marginalizate, cazuri de femei care nu ştiu ce este contracepţia, familii care se luptă cu sărăcia cruntă, cu violenţa soţilor, femei care nu au avut parte de educaţie şi care nu reuşesc să obţină un loc de muncă. Dar nu ne vom referi aici la acestea, nici la situaţiile din alte ţări, unde drepturile femeilor sunt încălcate în mod flagrant şi revoltător.

Pentru femeia medie din România, trăitoare la oraş, cu o educaţie bună şi un salariu decent, vremurile nu sunt atât de rele. Ea îşi permite, dacă doreşte, să se dedice carierei, să avanseze în funcţie, să capete prestigiu şi să fie remunerată mai bine. Găsim în România femei-manager, femei de afaceri, femei-directori de instituţii respectate şi apreciate. Desigur, astfel de funcţii cer adesea să lucrezi peste program, să petreci ore multe la birou, la telefon şi la computer, adică mai puţin timp acasă. Aşadar, aceste femei nu vor reuşi să fie gospodine prea bune, pentru că, orice ai face, ziua are doar 24 de ore. Unele dintre ele îşi vor angaja menajere. Altele, poate, vor apela la ajutorul mamei sau al soacrei. Iar altele vor găti mai puţin, luând adesea masa la restaurant sau chiar la birou.

Felul în care ne trăim viaţa este opţiunea fiecăreia dintre noi. Atâta timp cât viaţa noastră ne oferă satisfacţii, totul este perfect. Dacă familia ne face fericite, ne vom dedica cât mai mult timp familiei; dacă jobul ne aduce împliniri, ne vom petrece cât mai mult timp muncind. Uneori e greu să împaci ambele ipostaze.

Ar fi bine, însă, ca în ambele situaţii să ne gândim la sănătatea noastră. Să dormim suficient, să facem mişcare zilnic, să mâncăm sănătos. Pentru femeile ocupate, semipreparatele reprezintă o opţiune atrăgătoare. Supermarketurile sunt pline de astfel de produse, care mai de care mai apetisante şi mai uşor de gătit. Cele mai multe dintre ele se introduc în cuptor şi sunt gata în câteva minute. Rapid şi uşor. Dar nu ar strica să aruncaţi o privire pe etichetă. Cu siguranţă, veţi avea surprize. Şi, poate, a doua oară vă veţi gândi mai mult înainte de a pune în coş produsul respectiv.

Există mâncăruri nesofisticate, care se gătesc uşor şi rapid. Mâncăruri sănătoase, precum pizza (blatul se poate cumpăra de la supermarket, sau se pot folosi felii de pîine), soté-urile din legume, supele de linte sau de roşii, carnea de pui înăbuşită sau peştele la cuptor. Chiar şi o mămăligă cu brânză şi bucăţele de cârnaţi este mai sănătoasă decât semipreparatele, care au, inevitabil, conservanţi şi arome artificiale neprietenoase cu sănătatea, precum și cantități impresionante de grăsimi. Dacă nu aveţi chef să gătiţi, sau sunteţi prea obosite pentru asta, faceţi-vă o salată cu roşii, spanac baby, mozzarella, măsline şi ton, peste care potriviţi un dressing din muştar, gălbenuş fiert de ou şi ulei, sau, pur şi simplu, puţină lămâie, ulei de măsline şi sare. Va fi o cină sănătoasă, care nu vă va afecta silueta, şi pe care o veţi prepara în doar câteva minute.

Poftă bună!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pizzaiolo în patrimoniul UNESCO - pizza care a cucerit lumea

Arta cu care napoletanii prepară pizza – denumită pizzaiolo – a fost declarată parte din patrimoniul imaterial al umanității, a decis UNESCO.

Astfel, priceperea napoletană e recunoscută acum, alături de alte comori precum decorațiile murale saudite, realizate de femei.

Înscrierea este una simbolică, dar sprijină eforturile locuitorilor din Napoli care au inventat vestitutul preparat.

Comitetul UNESCO s-a reunit pe o insulă sud-coreeană pentru a examina mai bine de 30 de solicitări de înscriere pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural al umanităţii.

Pizzaiolo – sau priceperea napoletanilor în a prepara pizza – a fost susținută pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO de 2 milioane de persoane, care au semnat o petiție online în acest sens.

Dincolo de abilitatea mișcărilor, pizza napoletană e făcută din cântece, zâmbete și spectacol, artă care datează din secolul al 16-lea.

Ministrul italian al agriculturii – Maurizio Martina – a salutat decizia UNESCO: „Un nou pas pentru protej…

Ce înseamnă, pentru tine, “cea mai bună pizza”?

Poate că e cea cu multă brânză, care să se întindă delicios atunci când desprinzi felia de pe farfurie, sau cea cu extra ciuperci şi şuncă tăiată în felii aproape transparente.

Poate că e cea cu blat subţire şi crocant, care de abia susţine greutatea ingredientelor de deasupra, sau cea cu blat pufos, în care te afunzi atunci când muşti.
Poate că e cea cu peperoni, după care îţi ia foc gura, într-o explozie de arome, sau cea cu sos dulce, ca în copilărie.
Sau poate că cea mai bună pizza nu e cea cu cele mai potrivite ingrediente. Poate că gustul nu depinde numai de grosimea blatului sau de ketchup-ul pe care îl foloseşti, ci de locul unde te bucuri de mâncare. Poate preferi să mănânci pizza într-un restaurant fără fiţe, cu preţuri rezonabile şi unde încap la masă toţi prietenii tăi. Sau acasă, în pat, alături de iubita ta, în timp ce vă uitaţi la un film de dragoste şi ea te ţine de mână.
Poate îţi place momentul acela când te hotărăşti să nu guşti doar o felie, ci să mănânci după pofta i…

Condimente pentru pizza: 8 idei delicioase

Pizza se naște ca o mâncare  din popor din cauza simplității materiilor prime folosite atât pentru a face aluatul, cat si pentru a combina condimentele care poate satisface si atrage chiar și regii. De-a lungul timpului, această mâncare a fost adesea văzută ca o mâncare aproape improvizată, plasată în fundal în comparație cu alte feluri de mâncare fină de gastronomie națională; acum însă pizza  poartă  haine noi, se potrivește chiar printre preferintele gurmanzilor.

Pizza este perfectă atunci când este îmbogățită de condimente simple, dar este, de asemenea, capabilă să uimească ca un vehicul versatil de excelență gastronomică. Există, totuși, unele toppinguri  care sunt adevărate pietre de temelie, clasice, atemporale sau un mariaj al gusturilor.

Pentru o Pizza Margherita autentică - roșii decojite, ulei de măsline extra virgin, mozzarela din lapte de vacă numită fiordilatte, busuioc: sunt ABC-ul  pentru o margherita de calitate. Regina pizzelor își găsește punctul forte în simplita…