Treceți la conținutul principal

Pizza, alimentul cel mai prietenos

Nu e greu de ghicit de ce pizza s-a răspândit atât de rapid în întreaga lume, cucerind gusturile celor mai pretenţioşi oameni. Pizza este, în momentul de faţă, unul dintre cele mai consumate alimente. Fie că este comandată la birou, în timpul orelor de serviciu, fie că este dusă în pachet pe şantiere, fie că este preparată acasă sau servită într-un restaurant cu pretenţii, într-o seară romantică, pizza rămâne un preparat potrivit pentru orice moment.

Nici nu ştii ce să spui despre ea. Că este uşor de preparat? Poate fi. O pizza poate conţine doar sos de roşii, mozzarella şi condimente, peste un blat. Nimic dificil, s-ar zice. Şi totuşi, există în lume, mai ales în Napoli, pizzerii celebre, care deţin secretul preparării celei mai delicioase pizza. Oricât am încerca noi acasă, nu vom reuşi să obţinem o astfel de pizza.

Că este adaptabilă? Cu siguranţă. Chiar dacă maeştrii italieni despre care vorbeam nu ar fi de acord cu asta, realitatea este că poţi prepara o pizza aproape din orice ingrediente. Chiar dacă pizza veritabilă este doar cea cu roşii şi mozzarella şi cea cu peşte, veţi întâlni diverse variante de pizza în funcţie de locul unde vă veţi afla, iar toppingurile vor fi adesea surprinzătoare: de la cartofi pai la ananas şi macaroane. Practic, ai putea să te hrăneşti două săptămâni numai cu pizza şi să nu ai două mese identice. Acest caracter versatil o face extrem de populară şi potrivită tuturor gusturilor.

Că se potriveşte tuturor situaţiilor? Da! Pizza este alimentul preferat al multor copii, dar poate fi consumată şi la o ieşire romantică la restaurant sau acasă, la un prânz în familie. Este la fel de bună fierbinte şi rece, poate fi preparată acasă sau comandată, fiind uşor de transportat şi foarte accesibilă. Este potrivită şi pentru a fi consumată la diferite evenimente, de la aniversări la reuniuni prieteneşti sau prânzuri de afaceri.

Practic, nu există o masă la care pizza să nu fie recomandată, nici om care să spună, cu mâna pe inimă, că nu îi place pizza.

În plus, gătită aşa cum trebuie, pizza este un aliment sănătos, care, însă, se prepară la fel de repede precum produsele fast-food. Cum să nu o iubeşti, cum să nu ţi-o doreşti?

Pentru toate aceste calităţi, pizza merită a fi considerată alimentul cel mai prietenos dintre toate. Iar o masă la care mănânci o pizza bună este o masă reuşită.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pizzaiolo în patrimoniul UNESCO - pizza care a cucerit lumea

Arta cu care napoletanii prepară pizza – denumită pizzaiolo – a fost declarată parte din patrimoniul imaterial al umanității, a decis UNESCO.

Astfel, priceperea napoletană e recunoscută acum, alături de alte comori precum decorațiile murale saudite, realizate de femei.

Înscrierea este una simbolică, dar sprijină eforturile locuitorilor din Napoli care au inventat vestitutul preparat.

Comitetul UNESCO s-a reunit pe o insulă sud-coreeană pentru a examina mai bine de 30 de solicitări de înscriere pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural al umanităţii.

Pizzaiolo – sau priceperea napoletanilor în a prepara pizza – a fost susținută pentru înscrierea în patrimoniul UNESCO de 2 milioane de persoane, care au semnat o petiție online în acest sens.

Dincolo de abilitatea mișcărilor, pizza napoletană e făcută din cântece, zâmbete și spectacol, artă care datează din secolul al 16-lea.

Ministrul italian al agriculturii – Maurizio Martina – a salutat decizia UNESCO: „Un nou pas pentru protej…

Ce înseamnă, pentru tine, “cea mai bună pizza”?

Poate că e cea cu multă brânză, care să se întindă delicios atunci când desprinzi felia de pe farfurie, sau cea cu extra ciuperci şi şuncă tăiată în felii aproape transparente.

Poate că e cea cu blat subţire şi crocant, care de abia susţine greutatea ingredientelor de deasupra, sau cea cu blat pufos, în care te afunzi atunci când muşti.
Poate că e cea cu peperoni, după care îţi ia foc gura, într-o explozie de arome, sau cea cu sos dulce, ca în copilărie.
Sau poate că cea mai bună pizza nu e cea cu cele mai potrivite ingrediente. Poate că gustul nu depinde numai de grosimea blatului sau de ketchup-ul pe care îl foloseşti, ci de locul unde te bucuri de mâncare. Poate preferi să mănânci pizza într-un restaurant fără fiţe, cu preţuri rezonabile şi unde încap la masă toţi prietenii tăi. Sau acasă, în pat, alături de iubita ta, în timp ce vă uitaţi la un film de dragoste şi ea te ţine de mână.
Poate îţi place momentul acela când te hotărăşti să nu guşti doar o felie, ci să mănânci după pofta i…

Condimente pentru pizza: 8 idei delicioase

Pizza se naște ca o mâncare  din popor din cauza simplității materiilor prime folosite atât pentru a face aluatul, cat si pentru a combina condimentele care poate satisface si atrage chiar și regii. De-a lungul timpului, această mâncare a fost adesea văzută ca o mâncare aproape improvizată, plasată în fundal în comparație cu alte feluri de mâncare fină de gastronomie națională; acum însă pizza  poartă  haine noi, se potrivește chiar printre preferintele gurmanzilor.

Pizza este perfectă atunci când este îmbogățită de condimente simple, dar este, de asemenea, capabilă să uimească ca un vehicul versatil de excelență gastronomică. Există, totuși, unele toppinguri  care sunt adevărate pietre de temelie, clasice, atemporale sau un mariaj al gusturilor.

Pentru o Pizza Margherita autentică - roșii decojite, ulei de măsline extra virgin, mozzarela din lapte de vacă numită fiordilatte, busuioc: sunt ABC-ul  pentru o margherita de calitate. Regina pizzelor își găsește punctul forte în simplita…