Treceți la conținutul principal

Pizza, alimentul cel mai prietenos

Nu e greu de ghicit de ce pizza s-a răspândit atât de rapid în întreaga lume, cucerind gusturile celor mai pretenţioşi oameni. Pizza este, în momentul de faţă, unul dintre cele mai consumate alimente. Fie că este comandată la birou, în timpul orelor de serviciu, fie că este dusă în pachet pe şantiere, fie că este preparată acasă sau servită într-un restaurant cu pretenţii, într-o seară romantică, pizza rămâne un preparat potrivit pentru orice moment.

Nici nu ştii ce să spui despre ea. Că este uşor de preparat? Poate fi. O pizza poate conţine doar sos de roşii, mozzarella şi condimente, peste un blat. Nimic dificil, s-ar zice. Şi totuşi, există în lume, mai ales în Napoli, pizzerii celebre, care deţin secretul preparării celei mai delicioase pizza. Oricât am încerca noi acasă, nu vom reuşi să obţinem o astfel de pizza.

Că este adaptabilă? Cu siguranţă. Chiar dacă maeştrii italieni despre care vorbeam nu ar fi de acord cu asta, realitatea este că poţi prepara o pizza aproape din orice ingrediente. Chiar dacă pizza veritabilă este doar cea cu roşii şi mozzarella şi cea cu peşte, veţi întâlni diverse variante de pizza în funcţie de locul unde vă veţi afla, iar toppingurile vor fi adesea surprinzătoare: de la cartofi pai la ananas şi macaroane. Practic, ai putea să te hrăneşti două săptămâni numai cu pizza şi să nu ai două mese identice. Acest caracter versatil o face extrem de populară şi potrivită tuturor gusturilor.

Că se potriveşte tuturor situaţiilor? Da! Pizza este alimentul preferat al multor copii, dar poate fi consumată şi la o ieşire romantică la restaurant sau acasă, la un prânz în familie. Este la fel de bună fierbinte şi rece, poate fi preparată acasă sau comandată, fiind uşor de transportat şi foarte accesibilă. Este potrivită şi pentru a fi consumată la diferite evenimente, de la aniversări la reuniuni prieteneşti sau prânzuri de afaceri.

Practic, nu există o masă la care pizza să nu fie recomandată, nici om care să spună, cu mâna pe inimă, că nu îi place pizza.

În plus, gătită aşa cum trebuie, pizza este un aliment sănătos, care, însă, se prepară la fel de repede precum produsele fast-food. Cum să nu o iubeşti, cum să nu ţi-o doreşti?

Pentru toate aceste calităţi, pizza merită a fi considerată alimentul cel mai prietenos dintre toate. Iar o masă la care mănânci o pizza bună este o masă reuşită.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sâmbătă cu pizza

Sâmbătă am avut o nesperată zi liberă, aşa că mi-am spus să îmi fac de cap. M-am trezit târziu, deşi aveam de scris, şi pe la 12 am ieşit prin cartier, deşi îmi spusesem că nu voi ieşi din casă în ziua aceea.
Mi-am cumpărat nişte beri de la magazinul din colţ, apoi am mers la pizzeria despre care unele voci spun că ar fi cea mai bună din oraş. Acolo servea o singură domnişoară şi se vedea că de abia face faţă comenzilor. I-am spus că vreau o pizza pentru acasă.
Am consultat meniul şi iniţial am vrut să mă opresc la Pizza Primavera. Într-adevăr, era o vreme de primăvară, deşi era octombrie, cu soare şi păsări cântând, chiar dacă la magazinul din colţ au apărut primele mandarine, care convieţuiau paşnic cu nişte castane de import. Până la urmă, însă, am optat pentru Pizza Capriciosa, pentru că şi eu, în ultima vreme, m-am dovedit a fi capricioasă.
Domnişoara nu m-a întrebat dacă vreau ketchup, iar eu am uitat să precizez, fapt pe care aveam să îl regret mai târziu. Mi s-a spus că pizza …

De Crăciun mâncăm pizza

O parte importantă a tradițiilor de Crăciun sunt cele culinare. Mesele se umplu cu sarmale, friptură de porc, șnițele, salată boeuf și cozonaci.
Însă în fiecare familie există tradiții proprii, și se lasă și puțin loc pentru mici experimente. Mai ales în familiile unde sunt copii, e important să se gătească și feluri care să le placă acestora, altfel există riscul ca ei să se îndoape cu cozonac și să nu mai mănânce mâncare „adevărată”.

Eu vă propun ca de Crăciun să încercați... pizza. Pizza de sărbătoare, cu cârnați (dacă vă plac) sau cu alte ingrediente pe care le încercați mai rar, cum ar fi somonul sau ananasul. Copiilor cu siguranță le va plăcea o pizza cu cât mai puține ingrediente. Puteți pregăti mini-pizza, decupând blaturile la mărimea unei palme (puteți face asta folosind un pahar), pe care apoi să le așezați pe un platou și pe care să le serviți ca aperitiv.

Pentru a le da o satisfacție celor mici, va trebui să vă puneți imaginația la lucru. Din aluatul pentru blat veți putea…

Centrul Vechi, sărățele și Crăciun în avans

Zilele trecute am fost la București, cu treburi. M-am cazat acasă la două prietene, undeva în Centrul Vechi. Sâmbătă, în jurul prânzului, am vizitat târgul de carte, apoi, pe un frig de crăpau oasele, ne-am întors acasă. Am intrat doar la un Mega și am cumpărat două sticle de vin rose. Urma să avem musafiri în seara aceea.

Odată ajunse acasă, am luat prânzul, iar apoi eu m-am culcat puțin. Mă chinuia o răceală și aveam o permanentă stare de somnolență.

Am dormit mai mult decât îmi planificasem. Când m-am trezit, m-am dus în bucătărie. Mirosea bestial a aluat copt. Fetele erau ocupate: făceau sărățele și clătite. Maria decupa din aluat inimioare, ursuleți, omuleți și steluțe, le dădea cu sare și apoi presăra chimen. Kira pregătea aluatul pentru clătite, în timp ce cânta „Chestnuts roasting on an open  fire”. O frumoasă colindă americană.

M-am oferit să le ajut, dar m-au refuzat categoric. M-au trimis la masă și mi-au spus să deschid sticla de vin. Vinul era ușor, demisec și mergea bine cu…