Treceți la conținutul principal

Feerie de iarnă cu miros de pizza

Afară ninge cu fulgi mari. Dar ce spun, parcă sunt bulgări care cad cu viteză în capetele oamenilor. În
 fața ferestrei, în intersecție, s-a blocat o mașină. O alta vrea să o depășească și se împotmolește și ea. Nu se mai deosebește drumul de trotuar. Prăpădul alb e la apogeu.  Înăuntru, în casă, încă am bradul împodobit. Luminițele strălucesc în culori și parcă văd felii de pizza agățate de crengi. Închid ochii și îi deschid iar. Feliile triunghiulare sunt tot acolo, văd chiar și sosul cum se scurge pe parchet. E clar, mi-e foame.

Centrala merge de câteva ore, dar tot mi-e frig. Mi-am pus o bască în cap, să mă încălzesc, dar fără rezultat. Ultima soluție e să pornesc cuptorul. De abia aștept momentul când bucătăria se va umple iar de arome. Recunosc, e și un mod de a-mi teroriza vecinii, care, podidiți de mirosurile din bucătăria mea, mă întreabă uneori ce am mai gătit. Și îmi mărturisesc că salivează abundent atunci când pe mine mă apucă cheful de bucătăreală.

Pentru mine, gătitul e un ritual. Nu o pot face fără un fundal sonor adecvat. Apoi îmi pun șorțul. Am șorțuri diferite, pentru stări de spirit diferite. De obicei, în momentul acesta, știu deja ce vreau să gătesc. Adică știu în detaliu. Astăzi va fi pizza.

Dar nu orice pizza, ci una cu șuncă, mozzarella, ciuperci și porumb. Asta am în casă, dar recunosc că sunt și unele dintre ingredientele mele preferate.
În general, îmi place ca mai întâi să pregătesc tot ce am nevoie.

Tăi șunca cubulețe, rad mozzarella, curăț și tai ciupercile, scurg porumbul din conservă. Pregătesc toate ingredientele necesare pentru blat, astfel încât atunci când mă voi apuca efectiv de lucru să nu mai fie nevoie să mă întrerup.

Mă relaxează atât de mult toate astea, încât încă nu mi-am dat seama dacă îmi place mai mult să gătesc, sau să mănânc ceea ce am gătit. Sunt o gurmandă, dar apreciez mâncarea de calitate, nu neapărat în cantități mari.

Gătitul este în mare parte o muncă de creație, și poate de aceea este atât de fascinant. Chiar dacă gătești după rețetă, contribuția ta e semnificativă. Și asta se vede dacă compari același fel de mâncare gătit în momente diferite. Dacă ajungi să stăpânești cât de cât arta gătitului și îți permiți să te abați de la rețetă, atunci începe aventura.

Pizza e gata. O introduc în cuptor, reglez flacăra și aștept. Atmosfera e din ce în ce mai plăcută. Îmi scot basca și mă relaxez. În bucătărie miroase frumos.
Afară, pe geam, se văd cele două mașini blocate în intersecție. Ninge cu oameni de zăpadă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vara, la terasă

A venit vara. Terasele sunt pline. Când se lasă seara, se aud clinchete. De halbe, de furculițe lovite de farfurii. Berea și pizza sunt în top. E drept, sunt și câteva dudui care preferă salata. Numai că salata nu merge cu bere. Așa că beau apă plată cu lămâie. Un meniu potrivit pentru doamnele și domnișoarele obsedate de numărul de calorii îngurgitate. Pentru oamenii de gașcă, însă, există un alt meniu. Pizza și bere, cum spuneam. Bine, mai sunt și cei care cer platourile acelea imense cu cărnuri. Mici, bacon, cârnați, chestii. Nu spun, merg și acelea cu bere. Sunt okeiuțe. Dar pizza rămâne prima în topul preferințelor. Pizza place tuturor. De la copii la bătrâni. Femei și bărbați. „Carnivori” și vegetarieni. Toți salivează când aud de pizza. De altfel, nimeni nu spune „mergem la o salată”. Nici măcar „mergem la un cârnat”. Dar toată lumea a spus cel puțin o dată în viață „mergem la pizza”. E atât de firesc! Pizza merge atunci când ieși cu familia. Dar și atunci când ieși cu gașca

alimente cu livrare la domiciliu in Baia Mare prin Andana.ro

site-ul NonStopBaiaMare.ro ofera posibilitatea de a comanda online produse alimentare si produse de igiena si ingrijire personala. Livrarile se fac la domiciliu in Baia Mare si imprejurimi a 2-a zi de la confirmarea comenzii Cumparaturile sunt realizate din magazinele Andana Pan Baia Mare Pe baza colaborarilor, tot online va exista posibilitatea de a comanda Pizza si alte produse calde direct de la parteneri. Pe aceasta cale, toti furnizorii locali, de produse alimentare care nu pot oferi direct livrare la domiciliu, au posibilitatea de a colabora si depozita produsele vandute in magazinele Andana, acestea fiind livrate odata cu comenzile online din magazinul alimentar NonStop BaiaMare Comenzi Online Tort aniversar personalizat, prajituri, candybar evenimente Cofetaria Baia Mare Mai Dulce & Cofetarii Baia Mare Online Non Stop Baia Mare - Home Delivery Baia Mare Delivery Pentru carti personalizate pentru copii - recomandam editura Ele

Când mi-e poftă de pizza

Am citit undeva despre un studiu care arată că între creierele celor care amână tot timpul ceea ce au de făcut și ale celor care se apucă imediat de treabă există diferențe structurale. Eu, una, mă număr printre „procrastinators”, adică printre cei care își amână treburile cât de mult posibil. Am început textul atât de savant doar pentru a vă spune că fac asta chiar și când mi-e poftă de ceva bun. Am zile în care mi se pune pata pe câte un aliment. În general este vorba despre alimente nesănătoase, desigur. Spre exemplu, într-o zi mi se pune pata pe parizer. Sunt în stare să mănânc un kilogram de parizer din cel mai scârbos, din cel mai ieftin, pe care îl găsesc la magazinul din blocul meu. Alteori mi se face o poftă incredibilă de pizza. Din care nu aș avea voie să mănânc, pentru că oricum am multe kilograme în plus și ar trebui, nu-i așa, să ronțăi doar cotoare de varză. Deci, cum spuneam, creierul meu urlă „pizza!!!”. Cel mai simpu ar fi să mă îmbrac, să cobor în stradă și să merg